Hoe vind je een baan die écht bij je past? Tips voor MBO Technici

Als MBO technicus heb je waardevolle vaardigheden en een goede dosis ervaring. Maar laten we eerlijk zijn: solliciteren is niet altijd even makkelijk, en vaak lijkt de veiligste keuze een baan die heel erg op je huidige functie lijkt. Toch kan dat snel leiden tot verveling en een gebrek aan uitdaging. Hoe voorkom je dat? Hier zijn een paar tips om de perfecte baan te vinden die écht aansluit op jouw vaardigheden, competenties en ambities.

 

1. Ken je Sterke en Zwakke Punten

Het begint allemaal met zelfkennis. Wat zijn je sterkste punten? Waar krijg je energie van? Welke taken vind je minder leuk? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je een beter beeld van wat voor soort baan bij je past. Een goede recruiter kan je hierbij helpen door je competenties in kaart te brengen.

2. Kijk Verder dan Je Huidige Functie

Durf buiten de gebaande paden te denken. Misschien werk je nu in de assemblage, maar heb je altijd al interesse gehad in kwaliteitscontrole of onderhoudstechniek? Het is de moeite waard om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen je vakgebied die je nog niet eerder hebt overwogen.

3. Blijf Leren en Ontwikkelen

De technische sector is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe technologieën en methoden zorgen ervoor dat de vraag naar bepaalde vaardigheden verandert. Investeer in jezelf door trainingen en cursussen te volgen. Dit maakt je niet alleen aantrekkelijker voor werkgevers, maar helpt je ook ontdekken wat je echt leuk vindt.

4. Praat met Mensen in het Vakgebied

Netwerken is essentieel. Praat met collega’s, bezoek vakbeurzen, en neem deel aan technische verenigingen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende functies en bedrijven binnen jouw sector. Vaak kom je op deze manier ook vacatures tegen die niet altijd online worden gepost.

5. Maak Gebruik van Een Recruiter

Een gespecialiseerde recruiter, zoals Westmore, kan een groot verschil maken. Wij weten precies wat er speelt in de technische arbeidsmarkt en kunnen je helpen bij het vinden van een baan die echt bij je past. We kijken niet alleen naar je huidige vaardigheden, maar ook naar je potentieel en ambities. Daarnaast kan je gebruik maken van het netwerk van de recruiter zodat je ook bij de juiste partijen op gesprek komt.

Succes en Falen bij Nieuwe Banen

Uit onderzoek blijkt dat de tevredenheid over een nieuwe baan vaak afhangt van hoe goed de functie aansluit bij de persoonlijke en professionele doelen van de werknemer. Volgens een studie van de Society for Human Resource Management (SHRM) blijft ongeveer 50% van de werknemers minder dan twee jaar bij een nieuwe werkgever als de functie niet goed past bij hun vaardigheden en ambities. Dit benadrukt het belang van een grondige zelfreflectie en het kiezen van de juiste baan.

Daarnaast blijkt dat werknemers die zich gesteund voelen door hun werkgever en mogelijkheden krijgen voor professionele ontwikkeling, vaker tevreden zijn en langer blijven. Bedrijven die investeren in de groei van hun medewerkers hebben minder verloop en meer betrokken werknemers.

Conclusie

Het vinden van de juiste baan vergt tijd en moeite, maar het is de investering meer dan waard. Door je bewust te zijn van je eigen competenties, verder te kijken dan je huidige functie, continu te leren, te netwerken en gebruik te maken van gespecialiseerde recruiters, vergroot je de kans om een baan te vinden die echt bij je past. En onthoud: de perfecte baan is er één die niet alleen aansluit bij je huidige vaardigheden, maar ook bij je ambities voor de toekomst.

Op zoek naar een baan die echt bij je past? Neem contact op met Westmore. Wij helpen je graag verder!

Scroll naar boven