BLOG: Hoe vul ik mijn vacatures in?

BLOG VOOR
BEDRIJVEN:

Het juiste personeel aantrekken is natuurlijk van ongekende waarde. Voor veel bedrijven is dit nog altijd een struikelpunt en hebben vaak het gevoel dat ze “maar wat doen” wanneer het aankomt op het aantrekken van goede kandidaten.

Of dat bij jullie ook aan de orde is weet jij beter dan ik, hoe dan ook willen wij je hier graag bij helpen. Vacatures invullen is voor ons namelijk dagelijkse kost en daarom hebben wij voor jouw gemak een 5 stappenplan opgesteld om antwoord te geven op de vraag:
“Hoe vergroot ik de kans om mijn vacatures in te vullen?”

Laten we bij het begin beginnen. Stel jezelf als bedrijf de vraag:
Welke middelen gebruiken we om de aandacht te trekken van geschikte kandidaten voor onze vacature(s)?

Als hierop het antwoord is dat je op de gevel van jullie bedrijfspand een “Wij zijn op zoek naar personeel” banner hebt hangen en jullie vacature(s) zonder onderzoek op een willekeurige vacaturebank geplaatst hebben, dan is het goed dat je dit artikel leest.

De arbeidsmarkt in zijn algemeenheid is namelijk erg krap, maar binnen de technische arbeidsmarkt is er zelfs te maken met “extreme schaarste”. Deze situatie, die sterk beïnvloed wordt door de vraag van buitenaf, maakt het voor bedrijven lastig om uit te blinken door de grote hoeveelheden openstaande vacatures. Kijk daarom eerst naar de acties die jullie momenteel uitvoeren en vraag je af:

  • Zijn onze wervingsacties meetbaar?
  • Solliciteren de juiste mensen op onze vacature(s)?
  • Krijgen we genoeg sollicitaties binnen op onze vacature(s)?

Op basis van de antwoorden op deze vragen krijg je al snel een antwoord of er juist wél of géén veranderingen doorgevoerd moeten worden.

Als jouw ideale kandidaat de keuze heeft uit 100 tot misschien wel 1.000 soortgelijke vacatures in zijn of haar regio (ja, dat kan echt!) dan is het ontzettend belangrijk dat jouw vacature goed omschreven is. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature uitblinkt tussen ál die andere banen?

Eigenlijk vrij simpel: overtuig de lezer wáárom jouw vacature de betere keuze is om naar over te stappen dan zijn of haar huidige functie.
Dit doe je door jullie onderscheidende vermogen duidelijk te verwoorden! Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • De bovengemiddelde arbeidsvoorwaarden die jullie bieden t.o.v. je concullega’s
  • De mogelijkheid te bieden om te werken in een vlamnieuwe omgeving met de nieuwste apparatuur, systemen, machines et cetera
  • De bijdrage die de persoon levert met zijn of haar werk aan een industrie, probleem enzovoort

Wanneer je bovenstaande “beweegmotieven” voor jouw organisatie in kaart gebracht hebt wek je niet alleen interesse bij je doelgroep, maar geef je ook een duidelijke reden om te solliciteren!
Vind je het lastig om dit te achterhalen? Vraag het dan aan je medewerkers!
Zij kunnen je vertellen waarom ze bij jullie bedrijf werken wat je door kunt vertalen in je vacature tekst.

Onderscheidend vermogen vacature

Wie wil je nu eigenlijk precies bereiken? Is dat de monteur met een mbo 4 diploma Mechatronica met 10+ jaar ervaring in de Machinebouw, die 3 talen spreekt en er voor open staat om 4x per jaar een maand naar het buitenland te reizen? Juist.

Voorkom
dat jouw vacature lijkt op een checklist met ellenlange vereisten, want die doen eerder kwaad dan goed.
Waarom zou een Niveau 4 monteur immers solliciteren op een vacature waarin hij niet door kan groeien?

Bepaal daarom éérst intern naar wie je precies op zoek bent. Staan jullie er namelijk ook voor open om bijvoorbeeld een schoolverlater of een monteur met Niveau 3 intern op te leiden tot het gewenste niveau? Pas dan je kandidaat-profiel hierop aan! Zo voorkom je dat misschien wel hele interessante kandidaten je vacature met de snelheid van het licht wegklikken, omdat hij of zij niet in jullie omschreven “hokje” past.

Zo heeft het bepalen van je doelgroep ook grote invloed op de hoeveelheid instroom die op je vacature binnenkomt!

Als technisch personeelsbemiddelaar komen we deze fout bijna dagelijks tegen: Bedrijven die zichzelf vastpinnen aan (soms verouderde) salarisschalen.
Waarom dit tegen je kan werken? De arbeidsmarkt is momenteel zo schaars dat óók de salarissen mee veranderen met de markt.

Is het salaris van een ervaren lassen wat jullie bieden bijvoorbeeld €2.500,- bruto per maand? Dan kan een potentiële kandidaat afhaken omdat:

Stem je arbeidsvoorwaarden
  1. Hij of zij momenteel al een salaris heeft van €2.800,- en daarom niet snel zal overstappen
  2. Soortgelijke vacatures van concullega’s een hoger salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden bieden

We blijven het zeggen: het salaris blijft in veel gevallen de Nr. 1 reden waar men als éérst naar kijkt in de zoektocht naar een nieuwe baan. Past jullie aanbod niet bij het aanbod van de markt? Dan val je al snel buiten de boot.

Hoe kom je hier achter? Deze informatie kun je achterhalen door bijvoorbeeld de CAO in te zien van jullie branche, door salariswijzers te raadplegen of door advies te vragen bij een specialist zoals wij dat zijn binnen de technische arbeidsmarkt. Krijg je het er echt niet doorheen om het salaris te verhogen? Kijk dan naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die je wél kunt bieden als opleidingsbudget, het bieden van een 13e maand of winstuitkering om er een paar te noemen.

Nu heb je de tijd geïnvesteerd om een goede inhoudelijke en overtuigende vacature te schrijven met arbeidsvoorwaarden die in lijn zijn met de markt. En nu?

Één woord met 12 letters: VINDBAARHEID. Je kan wel een oh-zo geweldige vacature geschreven hebben, maar als niemand hem leest heb je er nog steeds niks aan. Je kunt immers de loterij niet winnen als je geen loten koopt. Wat je kunt doen?

  • Gebruik je eigen netwerk! Het komt vaak voor dat jullie medewerkers mensen in hun kring hebben met een soortgelijke achtergrond. Maak gebruik van dit netwerk door bijvoorbeeld incentives te bieden voor het aanbrengen van mensen.
  • Zet je vacature uit op (het liefst) meerdere vacaturebanken. Zo heb je bijvoorbeeld bij een Indeed de mogelijkheid om ook gratis je vacatures te plaatsen.
  • Zorg er voor dat je vacature SEO technisch in orde is (lees: vindbaar op zoekmachines als Google) door de juiste titel te gebruiken en keywords in je tekst naar voren te laten komen.
  • Heb je een groter budget waar je mee kunt spelen? Overweeg dan de inzet van betaalde campagne vormen als SEA campagnes, Social Media campagnes of koop een licentie waarbij je toegang krijgt tot kandidaat databases zodat je relevante mensen direct kunt benaderen.
  • Enne… wat betreft advertenties in bijvoorbeeld kranten en tijdschriften? Dat kan ook, maar deze zijn vaak moeilijker om te meten, waardoor het vaak lastig is om in te zien wat de precieze resultaten geweest zijn. Bij Westmore noemen we dit zogenaamde “Post-and-pray acties”.

Kost dat allemaal niet bakken met geld? Nou, in veel gevallen kost het op de lange termijn juist méér wanneer je de vacature niet ingevuld krijgt dan te investeren om de juiste mensen aan te trekken.
Die keuze is aan jou!

Vindbaarheid vacature

Er komt dus meer kijken bij het invullen van jullie vacature(s) dan alleen in haastige spoed een tekst schrijven en deze op je werken bij pagina zetten. Tegenwoordig moet je creatiever met je wervingsstrategie omgaan om de juiste mensen aan te trekken!

Zit jouw bedrijf in de technische maakindustrie en wil je eens vrijblijvend sparren met een van onze specialisten over hoe je jullie vacatures ingevuld krijgt? Kom dan via de onderstaande knop met ons in contact voor een kort en vrijblijvend kennismakingsgesprek, op een moment dat het jou uitkomt!

WETEN WAT WESTMORE VOOR JOU KAN BETEKENEN?