DOORGROEIEN ALS MONTEUR?
HOE EEN EVC-TRAJECT DE DEUREN VOOR
ROY ZIJN CARRIÈRE GEOPEND HEBBEN
ROY ZIJN CARRIÈRE GEOPEND HEBBEN
Kan jij jezelf verplaatsen in deze situatie?
“Ik heb door de jaren heen bergen aan werkervaring opgedaan in de techniek, maar nog altijd géén diploma op zak…”.
Roy (inmiddels 1e Monteur) bevond zich precies in dit scenario.
Hij wist al te goed dat het behalen van Mbo 3 Mechatronica hem op weg zou helpen om door te groeien in zijn carrière. Dat is dan ook precies wat hij voor elkaar gekregen heeft door een EVC-traject te volgen.
Wat dit precies is en welke deuren er voor Roy open gegaan zijn?
Je leest het in het volgende interview!
JIM (Interviewer): Roy! Om ons interview mee af te trappen: Je hebt kortgeleden mbo-niveau 3 richting Mechatronica gehaald via een EVC-traject, nogmaals proficiat voor deze gave prestatie! Maar voor de duidelijkheid van de lezer, hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen en wat houdt dit traject precies in?
ROY: Ik ben er eigenlijk bij gekomen via een tip van een oud-collega van me zo’n 4 jaar geleden. Ik werk namelijk al vanaf mijn 18e (ben momenteel 38) en wist dat als ik écht stappen wou gaan maken in mijn loopbaan dat ik naast mijn jaren aan ervaring in de elektro en procestechniek óók diploma’s op zak moest hebben, omdat sommige bedrijven ook specifiek om diploma’s kunnen vragen.
Daarnaast geeft het mij ook méér zekerheid in het geval dat de markt ooit om zal draaien en het hebben van een diploma zwaarder meeweegt dan alleen werkervaring.

JIM: Tof! Als we het hebben over een “traject” klinkt dat eigenlijk best lang en vrij ingewikkeld.
Wat moest je precies doen om je ervaringscertificaat te halen en hoelang heeft dit ongeveer geduurd?
ROY: Je hebt in principe 7 maanden de tijd om dit traject af te ronden. Maar het kan ook sneller! Ik heb namelijk 2 maanden “gebeukt” om de bewijzen uit te schrijven, een dossier op te bouwen en aan te leveren bij mijn praktijkbegeleider. Je krijgt namelijk richtlijnen wat je moet beheersen om het niveau te behalen. Deze ligt je toe met bijvoorbeeld foto’s van projecten en leg je uit wat je precies gedaan hebt om tot het gewenste resultaat te komen.
Je kan het zien als bewijsstukken aanleveren om te laten zien dat je een onderwerp binnen Mechatronica, bijvoorbeeld pneumatiek goed beheerst.
Dit bespreek je vervolgens met je praktijkbegeleider die aangeeft of er nog ruimte voor verbetering is of dat je de vaardigheid beheerst. Hij geeft ook toestemming of projecten voldoen aan de eisen om te kunnen laten zien dat je een onderwerp beheerst.
Voor mij kwam het neer op het bouwen en testen van een geavanceerde unit voor de halfgeleiderindustrie die in het kort de flow van zuivere stoffen regelt.
Dit was nieuw voor mij en heb hier ook meteen ontzettend veel van geleerd!
JIM: Klinkt als een gaaf project! Dus eigenlijk in sneltreinvaart door het traject gevlogen. Je hebt nu dus het EVC-traject succesvol afgerond, en wat staat er nu voor Roy op de planning?
ROY: Ik heb nu dus mijn ervaringscertificaat behaald, om het diploma te krijgen moet ik nog een reken- en taaltoets afronden. Rekenen is voor mij een fluitje van een cent, dus dat komt wel goed. Zoals je weet is dit mijn laatste maand in dienst bij Westmore, daarna start ik mede dankzij mijn nieuw behaalde niveau bij ASML, waar ik graag meer leren om door te kunnen groeien naar Mechatronica Niveau 4 en ga ik mijn uiterste best doen om ooit teamleider te worden!
JIM: Dat is een mooie doelstelling en een super vooruitzicht! Wil je jouw mede Monteurs/Techneuten nog een tip meegeven die de moeite hebben genomen om dit interview te lezen?
ROY: Zeker: durf de stoute schoenen aan te trekken als dat betekent dat je er in je ontwikkeling op vooruit gaat. Blijf in jezelf investeren, neem de tijd en geef niet op. Want de deuren zullen net als bij mij ook voor jou opengaan. Je bent jezelf dankbaar!
Tot slot wil ik graag Debby, Franklin, Merel en team Westmore bedanken voor het bieden van deze kans in een werkomgeving waar ik kan doen wat ik leuk vind: sleutelen. Ik zal jullie hier altijd dankbaar voor zijn.