BLOG: Van demotivatie naar doorbraak -Ilse Keuten

Vind jouw baanrichting

In onze vorige blog over “Zo voorkom je werkverveling” kan je met 7 korte ja / nee vragen beoordelen of je een baan hebt waar je door gemotiveerd wordt. Om je nu de tools in handen te geven om het antwoord te geven op de vraag: “Hoe vind je jouw baanrichting?” spraken we met loopbaancoach Ilse Keuten.
Ilse heeft met haar eigen bedrijf Ilse coaching inmiddels ruim 500 mensen met haar trainingen geholpen om de juiste werkplek te vinden. In dit gesprek hebben we het over:

  1. Hoe heb jij de juiste baanrichting voor jezelf gevonden?
  2. Wat is een praktische manier om de juiste baanrichting te vinden?
  3. Welke stappen kan je vandaag nemen om grip te krijgen op een betere baantoekomst?

Ilse – “Ten eerste, wanneer mensen hier mee te maken hebben, geeft je lichaam in de meeste gevallen signalen af. Dit kan zijn je gedemotiveerd of gepikeerd voelen, het gevoel hebben niet uitgedaagd te worden, of dat je omgeving vraagt of je wel lekker in je vel zit. Ik spreek uit eigen ervaring, dat ik óók met werkfrustratie te maken heb gehad.”

“Voor mijzelf kwam ik er pas achter dat het tijd was voor verandering toen ik vanuit de mensen om mij heen te horen kreeg dat het beter voor me zou zijn méér uitdaging te zoeken. Later besefte ik hoe belangrijk het was om dit bespreekbaar te maken, omdat ik toen pas actie nam. Daaruit heb ik de inspiratie gehaald om óók anderen hierbij te helpen door het gesprek aan te gaan en praktisch advies te geven, zodat iedereen de baanrichting kan vinden dat past bij wat je belangrijk vindt!”

Een makkelijk uit te leggen en bewezen model wat je hiervoor kunt gebruiken is de ‘DODO-matrix’. Je weet wel, die uitgestorven vogel: want simpel uitgelegd laat deze matrix je 4 vlakken zien waar jij je nu in kan bevinden – van optimisme tot depressie en van demotivatie tot opportuniteit.

Ik leg het je even kort uit hoe dit er voor jou uit kan zien:

  1. Demotivatie – “Ik heb zekerheid over mijn carrière, maar ga met tegenzin naar mijn werk…”
  2. Optimisme – “Ik heb zekerheid én kijk iedere dag uit naar mijn werk!”
  3. Depressie – “Ik twijfel over de toekomst van mijn carrière én ga met tegenzin naar mijn werk…”
  4. Opportuniteit – “Ik twijfel over mijn toekomst, maar ga wel met goede zin naar mijn werk!”

Het uiteindelijke doel is om in het vak Optimisme terecht te komen. Hier heb je zekerheid over je toekomst en ben je ook echt met werk bezig waar je energie uit haalt! De stappen die je maakt om hier te komen zijn:

  1. Start met zelfonderzoek: Beoordeel in welk vlak je nu zit en waarom. Waarom voel je je bijvoorbeeld gedemotiveerd? Identificeer de oorzaak van je gevoelens en denk na over hoe je kunt veranderen. Het onderstaande brouwt model hieronder helpt je daar perfect bij!
  2. Stel je doelen: Bepaal de doelen die je wilt bereiken en waarom deze belangrijk zijn voor jou. Dit kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je zoekt in een baan.
  3. Maak een plan: Schrijf een plan uit met de stappen die je moet maken, of op welke vlakken je moet verbeteren, om je doelen te bereiken en om te bewegen naar het vlak van opportuniteit. Dit plan moet realistisch zijn en gebaseerd zijn op je eigen vaardigheden en interesses.
  4. Tijd voor actie: Ga aan de slag om je doelen te bereiken! Wees niet bang om risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen. Besef dat de markt waar we in zitten schreeuwt om personeel! Focus op waar je met jouw skills waarde kan toevoegen voor bedrijven.

“Wist je dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks méér tijd besteed aan het plannen van de vakantie, dan na te denken over wat je wilt doen en bereiken met je werk?” – Remco Claassen, Topspreker over Leiderschap

Laten we starten met de stap die je het mééste op gaat leveren: een kladblokje erbij pakken of je notities op je mobiel openen en starten bij stap 1: het stukje zelfonderzoek. Om meer tot de verbeelding te spreken kan je hiervoor het “Brouwt” model gebruiken, omdat de meeste toch wel van een biertje houden:

Is dit gelukt? Topper! Je hebt nu de éérste en moeilijkste stap genomen om meer grip te krijgen op een betere baan toekomst. De volgende stap is per letter van het brouwt model te omschrijven wat voor jou belangrijk is in een baan en deze te scoren (van 1 tot 10) hoe je er nu voor staat:

JE BELONING
Wat is voor jou belangrijk in een baan qua arbeidsvoorwaarden? Dit kan zijn je financiële beloning, erkenning vanuit de werkgever of flexibiliteit in het indelen van je werkdag.
Voorbeeld: “Mijn collega’s ontvangen meer salaris of we worden als team niet beloond bij een winstgevend jaar: 4/10

JE RELATIES

Bedenk hoe jouw ideale samenwerking met je collega’s eruit ziet. Werk je beter in een teamgerichte of eerder individuele setting op de werkvloer en wordt hier voldoende aandacht aan besteed?
Voorbeeld: “Ik werk het liefste samen aan projecten. De samenwerking wordt goed gemanaged, dat leidt tot een fijne dynamiek met mijn collega’s: 9/10

JE OMGEVING

Bedenk welk soort bedrijf of type organisatie het beste bij jou past, bijvoorbeeld een start-up of een gevestigd bedrijf. Heb jij bij voorkeur een toegankelijke structuur of liever een duidelijke hiërarchie?
Voorbeeld: “werken bij een groot bedrijf staat leuk op mijn CV, maar ik vind het leuker om te werken bij een kleiner, bijvoorbeeld familiebedrijf, waar iedereen veel toegankelijker is: 7/10

“UW” WAARDEN

Welke normen en waarden vind jij belangrijk? Als jij het belangrijk vindt dat afspraken nagekomen worden, dan is het prettig bij een organisatie te werken die daar ook waarde aan hecht.
Voorbeeld: “Anderen hebben andere regels/opvattingen over werk als ik. Bijvoorbeeld: op tijd komen, gelijkwaardigheid en altijd zo goed mogelijk werk willen leveren: 5/10

JE TAKEN

Bepaal welke taken en verantwoordelijkheden je graag zou willen hebben in een baan en zoek naar banen die deze mogelijkheden bieden. Is het werk nu te simpel, te eentonig, of juist moeilijk?
Voorbeeld: bij voorkeur heb ik veel afwisseling. Ik ben nu met name veel met productie zelf bezig, maar ik wil graag meer in het productieproces mee kunnen denken: 6/10

Als je dit voor jezelf ingevuld hebt kan het natuurlijk zijn dat jouw huidige job goed voor je brouwt. Dat is alleen maar goed, want dat betekent dat je hoogst waarschijnlijk met een positief gevoel naar je werk toe gaat. Om dit zo te houden kan je om de 3 maanden een reminder plannen in je agenda om nog eens deze brouwt punten van 1 (waardeloos) tot 10 (super) te beoordelen. Zo kun je bij jezelf inchecken of jouw werkgeluk op peil blijft óf dat er op een van de vlakken ruimte is voor verbetering.

Pro tip: is er wel ruimte voor verbetering? Bespreek het dan met je werkgever óf je directe omgeving wanneer er frustraties in je werk beginnen te brouwen! Dat is meteen een goede uitlaatklep, want als we toch in de biermetaforen blijven hangen:

“Als je niet je frustraties uit, dan gaat het gisten. Dan komt er te veel druk op je eigen ketel, wat tot werkfrustraties kan lijden en jouw ketel kan doen laten overstromen.” En da’s zonde natuurlijk! 😉