voorbereiding intakegesprek

 

Je bent uitgenodigd voor een intakegesprek. Super!
Nu is het tijd om jezelf voor te bereiden, zodat je een goede eerste indruk achter kunt laten. Een intakegesprek wordt vaak gezien als iets spannends, het is immers niet iets wat je iedere dag doet. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Met de volgende tips ga jij zonder zenuwen en goed voorbereid het gesprek in en kun je jezelf van je beste kant laten zien!

 

6 voorbereidingstips

  1. Bereid je voor op vragen

  2. Bereid zelf ook vragen voor

  3. Schrijf je projecten & vaardigheden op

  4. Houd een pen & notitieblok bij de hand

  5. Maak je vooral niet druk

  6. Kom op tijd!

 
Bereid je voor op vragen

Tijdens een intakegesprek worden jouw kennis, ervaring en ambities besproken om te bepalen wat de beste volgende stap in jouw loopbaan is. Je kunt hier dus ook vragen over verwachten, zoals:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
    Extra tip: breng bij deze vraag jouw expertise naar voren!
  • Waarom heb je gesolliciteerd?
  • Naar wat voor functie ben je op zoek?
    We hebben al een (of meer) vacature(s) met je gedeeld, past deze bij jou?
  • Waar haal je energie uit?
  • Welke technische vaardigheden heb je?
  • Waarom zit er een (mogelijk) gat in je CV?
  • Wat is je salaris wens?

Zorg er voor dat je hier van tevoren al goed over nadenkt en de antwoorden op deze vragen opschrijft op een notitieblok. Zo hoef je hier tijdens het gesprek niet voor het eerst over na te denken en heb je jouw antwoorden direct bij de hand!

Bereidt zelf ook vragen voor

Aan het eind van het gesprek krijg je natuurlijk ook de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat alles met betrekking tot de vacature duidelijk is en dat je weet waar je aan toe bent. Daarnaast laat het ook zien dat je oprechte interesse hebt en serieus bent over de functie. Denk hierbij aan vragen die je kunt stellen als:

  • Wat kan ik van jullie verwachten na dit gesprek?
  • Hoe ziet mijn inwerkperiode er uit?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf?
  • Hoe werkt detachering?
 
Schrijf jouw projecten & vaardigheden op

Voor de recruiter waar je het gesprek mee hebt is het belangrijk om te weten wat jouw vaardigheden zijn, zodat bedrijven waar je aan voorgesteld wordt weten wat voor persoon en welke kennis ze in huis halen. De beste manier hoe je dit kunt omschrijven is door een lijstje met 3-5 punten te maken met daarin de producten, projecten of prestaties te beschrijven waar jezelf trots op bent. Beschrijf in deze punten:

  • De situatie: wat speelde er?
  • Jouw taak: wat waren je taken in deze situatie?
  • Jouw acties: wat heb je concreet gedaan?
  • Het resultaat: wat was het resultaat van jouw acties?

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een product oplossing bedacht heb om een probleem van je werkgever of een klant op te lossen, maar als student bijvoorbeeld ook een schoolproject waarin je de leiding nam om tot een goed resultaat te komen.

Dit soort voorbeeldsituaties geven een duidelijk beeld van wie je bent, waar je interesses liggen en waar je goed in bent! Als je foto’s hebt van projecten waar je trots op bent, neem die dan mee naar het gesprek.

 
 
Houd een pen & notitieblok bij de hand

Ideaal om bij de hand te hebben zodat je zelf ook notities kunt maken tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld om belangrijke informatie op te schrijven of om de antwoorden op je eigen gestelde vragen te noteren. Daarnaast laat dit niet alleen zien dat je op details let, maar ook dat je het gesprek serieus neemt. Meenemen dus!

 
Maak je vooral niet druk

Zie je wegens spanning op tegen het gesprek? Geen reden om nerveus te zijn! Het doel van dit gesprek zal zijn om elkaar beter te leren kennen en om een goed en duidelijk profiel van jou als persoon te kunnen schetsen. Wij willen immers de best passende baan voor je vinden!

Tip: Voel je je toch nog nerveus? Doe dan een oefen gesprek! Dit kan bijvoorbeeld met je partner, een vriend, vriendin of familielid. Dan heb je het gesprek alvast een keer gevoerd wat je ongetwijfeld meer vertrouwen geeft.

Bonus tip: Bij ons hoef je niet in pak naar het gesprek te komen, maar een verzorgde uitstraling en gekleed in een polo of overhemd wordt zeker gewaardeerd!

 
Kom op tijd!

Deze is eigenlijk vanzelfsprekend, maar zorg er voor dat je vóór de afgesproken tijd aanwezig bent. Te laat komen kan een slordige indruk geven en de eerste impressie die je wilt maken kan beter positief dan negatief zijn.

Kijk dus de dag van tevoren naar de reistijd, hoe laat je moet vertrekken, welke route je moet nemen en waar je het beste kunt parkeren. Neem voor de zekerheid minimaal een kwartier marge, dan weet je zeker dat je op tijd komt!

 

 

 

 

 

Scroll naar boven