Hoe voorkom je een bore-out?

ZO VOORKOM JE EEN BORE-OUT

Voorkom een bore-out met onze 3 stappen | Westmore

Laten we voorop stellen dat wij geen voorstander zijn van het plakken van labels. Waar je online tal aan artikelen over bore-out symptomen leest, omschrijven wij het liever als: “het toe zijn aan een baanswitch om reden van verveling op je werk.” De oorzaak? Dat kan zijn een gebrek aan werkzaamheden, maar komt ook vaak door een gebrek aan uitdaging, prikkeling en voldoening (TimeManagement, 2021).

Het gevolg? Met gekromde tenen kijken wij naar de cijfers van het CBS dat maar liefst +/- 24,1% van de Nederlanders niet blij is met zijn of haar baan en dat deze groep alsnog moeite heeft om iets anders te vinden. Waarom? Vaak omdat zij (misschien ook jij?) gewend zijn aan de routine, het gevoel van veiligheid dat er geld binnenkomt of het idee hebben een berg te moeten beklimmen om van koers te veranderen in je loopbaan.

Ons doel met dit artikel?

  • Een spiegel voorhouden om er achter te komen of je te maken hebt met “werkverveling”
  • Handvatten geven om je de juiste richting in te helpen om iets beters te vinden
  • In het geval dat je wél op je plek zit, tools bieden om te voorkomen dat je met een zogenaamde bore-out te maken krijgt

Ready? Let’s dive in!

Eerst wil je natuurlijk weten of je überhaupt te maken hebt met een zogenaamde bore-out. Daarom hebben we om mee te beginnen 7 simpele ja-neevragen onder elkaar gezet die jou een beeld geven of je wel voldoende plezier, uitdaging en voldoening uit je werk haalt:

  1. Doe je privézaken onder werktijd? (Pauzes niet meegerekend, dan mag het 😉)
  2. Voel je je niet uitgedaagd, verveeld en vermoeid, ook al heb je géén drukke dag gehad?
  3. Zou je jouw werk in minder tijd kunnen voltooien dan nu?
  4. Stel je veel taken (onnodig) uit?
  5. Zou je door kunnen én willen groeien, maar heb je dat lang niet meer of zelfs nooit gedaan?
  6. Ben je ontevreden over de inhoud van je werk?
  7. Ben je bang om van werk te veranderen?

Bron: (TimeManagement, 2021)

Heb je méér dan de helft van de vragen met “JA” beantwoord? Dan is de volgende stap goed om door te nemen! Heb je andersom de meerderheid met “NEE” beantwoord? Dan is stap 3 waardevol voor je om dit plezier te blijven behouden!

Geen zorgen, het besef hebben dat je nu een job hebt die niet helemaal (of helemaal niet) in lijn is met wat je wil is een goed begin. De éérste stap in verandering is om voor jezelf te bepalen wat dan wél beter bij je zou passen! Hoe vraag je je af? Gebruik verveling in je voordeel! Die leg ik je even uit:

Vaak grijpen we in situaties waarin we een taak uit moeten voeren die we net wat minder leuk vinden naar de simpele uitweg: afleiding in de vorm van je telefoon, een serie kijken een praatje maken met een collega of één van de vele andere manieren om van je werk of taak af te wijken.
Nu je deze blog aan het lezen bent, is dit het moment om te beseffen:

“Hé! Mijn brein geeft aan iets anders te gaan doen dan waar ik mee bezig ben…”

Dus in plaats van te grijpen naar je telefoon noteer je voor jezelf wat deze taak is en wat datgene is wat deze taak minder leuk maakt. Zo krijg je een beter besef van wat de reden(en) is of zijn achter je verveling tijdens je werk.

Heb je jouw leuke én minder leuke werkzaamheden op een rijtje gezet? Je bent een topper. Zelfreflectie is namelijk de start om er achter te komen waar jij je energie uit haalt. Nu heb je ook concrete voorbeelden die je vervolgens met je werkgever af kan stemmen. Hoe kan ik meer van de taken doen waar ik goed in ben en die ik leuk vindt óf de taken die de verveling veroorzaken elimineren of vervangen met soortgelijke taken waar jouw interesses daadwerkelijk liggen.

We horen niets liever dan dat je een baan hebt waar je met iedere dag met plezier naartoe gaat.
Dit wil je ongetwijfeld ook zo houden. Net als bij het vorige punt is het stuk zelfreflectie van ongekende waarde om er voor te zorgen dat je verveling voorkomt.

Dit kan ontzetten eenvoudig met een werk-audit! Zo kan je met een interval die bij jou past (ieder jaar, 6 maanden of kwartaal) controleren of je werk nog steeds voldoet aan jouw wensen door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden. Geef een score van 1 = slecht, tot 5 = super:

  1. Hoe tevreden ben je over de sfeer binnen het bedrijf waar je voor werkt?
  2. Hoe tevreden ben je over de inhoud van je werk?
  3. Hoe tevreden ben je over de afwisseling van je werk?
  4. Hoe tevreden ben je over je kennisontwikkeling?
  5. Hoe tevreden ben je over de groeimogelijkheden die je aangeboden krijgt?

Wanneer je dit ingevuld hebt en je opmerkt dat je overal super tevreden mee bent, behalve bijvoorbeeld de groeimogelijkheden die je krijgt? Dan kun je dit als feedback meegeven aan je manager, leidinggevende of contactpersoon om er direct werk van te maken!

Laten we voorop stellen: een baan met alléén maar leuke taken is best lastig te vinden. De verhouding van doen wat je leuk vindt moet echter wel in jouw voordeel zijn om verveling te voorkomen! Zou je willen weten welke baanmogelijkheden er in jouw ideale reisgebied zijn?
Kijk dan eens of een gratis zoekopdracht bij je past of kom eens met een van onze specialisten in contact!