BLOG: Hoe maak ik een goed CV?

Voor veel mensen voelt het opmaken en schrijven van een cv als een lastige klus, wat kan leiden tot een gemiste kans om jezelf goed te presenteren. Want hoe schrijf je nu eigenlijk een goed cv? Laten we je hier stapsgewijs bij helpen om een goede éérste indruk achter te laten!

In deze blog geven we je 5 nuttige tips waar je direct mee aan de slag kan gaan om je CV te verbeteren, zodat jouw cv straks niet alleen opvalt, maar ook aanzienlijk de kans vergroot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Laten we meteen beginnen:

We beginnen bovenaan jouw CV. Wist je dat het vroeger namelijk nog niet zo gebruikelijk was om een foto te plaatsen op een cv? Nu is dat anders. Een goede foto van jezelf in je CV verwerken is de uitgelezen kans om jouw cv persoonlijker te maken en vergroot de kans dat jouw profiel blijft hangen. Do’s & dont’s bij het maken van een goede profielfoto zijn:

Wél doen:

  • Pas je kleedstijl aan op de functie waarop je solliciteert: Casual of juist formeel. Check hiervoor de website van de werkgever.
  • Kies voor een foto met een rustige achtergrond, dit zorgt voor minder afleiding en geeft een professionele uitstraling.
  • Zorg dat er voldoende licht is bij het maken van de foto, bij voorkeur natuurlijk licht om schaduwen te voorkomen.
  • Maak je foto bij voorkeur staand en zorg dat je recht in de camera kijkt en je gezicht duidelijk zichtbaar is.
  • Gebruik een gezichtsuitdrukking die voor jou comfortabel aanvoelt, zo kom je het meest ontspannen en natuurlijk over.

Niet doen:

  • Geen. Selfies.
  • Geen foto’s waarop je niet duidelijk of niet scherp zichtbaar bent.
  • Gebruik geen foto van 10 jaar geleden, zorg dat deze up-to-date is.

Heb je nog geen geschikte foto? Vraag dan om hulp om een foto te laten maken. Dit kan je partner of familielid zijn, je kan natuurlijk ook een professionele portretfoto laten maken. Die keuze is aan jou!

Wist je dat een recruiter in zo’n 6 seconden tijd beoordeeld of jouw cv wel of juist niet relevant is? Niet heel lang wat ons betreft. Dus als er in een paar seconden tijd een oordeel wordt gevormd over de relevantie van jouw cv, is het verstandig om structuur aan te brengen. Een goede opmaak geeft namelijk overzicht, duidelijkheid en structuur aan je cv.

Voor het opmaken van je cv kun je gebruik maken van de volgende opbouw:

  1. Plaats je persoonlijke gegevens bovenaan: je foto, naam, adres, geboortedatum, nationaliteit en contactgegevens.
  2. Persoonlijk profiel (zie tip 3).
  3. Jouw werkervaring (zie tip 4).
  4. Je gevolgde / afgeronde opleidingen.
  5. Jouw vaardigheden / afgeronde cursussen.
  6. Hobby’s & interesses (indien relevant).
  7. Referenties.

Ben je er van bewust dat de plaatsing van deze onderdelen afhankelijk is van het programma waar je in werkt. Gebruik je een Worddocument? Dan kan je de bovenstaande volgorde prima aanhouden. Tegenwoordig zijn er online ontzettend veel gratis CV-templates te vinden, bijvoorbeeld bij Canva, CVster of CVmaker, waar je opbouw enigszins kan afwijken.
Een vuistregel is om na je persoonlijke gegevens altijd jouw werkervaring vóór je opleidingen te plaatsen.

Nu je weet dat een Recruiter slechts luttele seconden nodig heeft om te bepalen of jouw profiel een goede match is wil je natuurlijk ervoor zorgen dat jouw belangrijkste info bovenaan staat.
Door een korte intro te gebruiken met daarin jouw sterke kanten en belangrijkste raakvlakken zorg je er direct voor dat de lezer meer over je ervaring wilt weten!

Wat je het beste in jouw persoonlijke intro kunt zetten?

  1. Vermeld je belangrijkste informatie in de introductie, zoals je professionele achtergrond, opleiding en ervaring.
  2. Geef een kort overzicht van je vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.
  3. Zorg er voor dat de intro niet langer is dan 3 à 4 zinnen, het doel van de intro is om aan te sporen tot verder lezen.

Zijn er daarnaast onderdelen van je werkzaamheden die je in cijfers uit kan drukken? 100% Doen. Door meetbaar te maken wat jouw bijdrage opgeleverd heeft, benadruk je alleen maar méér wat voor impact je zou kunnen hebben bij je mogelijke nieuwe werkgever! Dit kan zijn het aantal modules die je gebouwd hebt, het in percentage verbeterd hebben van processen of de financiële resultaten die jouw werk opgeleverd heeft.
Deze tip sluit perfect aan bij onze vorige tip: net zoals in je persoonlijke intro, is het goed om je gehele cv gericht te schrijven. Wat we hiermee bedoelen? Als het goed is, weet je naar wat voor baan je op zoek bent. Waarschijnlijk iets wat past bij jouw kennis, ervaring en/of opleiding. Het is verstandig om met jouw cv op de vacature in te spelen. Hoe? Dat doe je zo:

Stel jezelf de vraag: “Welke kennis en ervaring heb ik nodig om voor deze functie in aanmerking te komen?” Wanneer je een vacature hebt gevonden die jou op het lijf geschreven is, bekijk je simpelweg de gewenste competenties voor deze rol. Bij het beschrijven van je werkervaring kan je deze competenties gebruiken en delen waarom jij hierover beschikt. Zo schrijf je gericht op de vacature en laat je meteen zien waarom jij de juiste persoon voor deze baan bent!

Je kan ook met behulp van een zogenaamde “WordCloud Generator” de belangrijkste steekwoorden uit een vacaturetekst filteren. Deze steekwoorden kan je vervolgens terug laten komen in je CV om zo nóg meer jouw overeenkomsten met de vacature benadrukken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de gratis versie van MonkeyLearn, waar je simpelweg de vacaturetekst kopieert en de tekst in het veld plakt.

Wanneer je rekening hebt gehouden met hoe jouw ervaring aansluit bij de vacature, loop je vast tegen het volgende aan: “Wat moet ik in hemelsnaam met mijn baantjes die niet per se relevant zijn?” Ons advies: als deze ervaring geen meerwaarde levert voor jouw toekomstige werkgever, dan kun je deze informatie gerust weglaten of minder uitgebreid omschrijven.

Wanneer je solliciteert op een leidinggevende functie, dan is het bijvoorbeeld niet echt relevant dat je in je studententijd bessen hebt geplukt bij de plaatselijke boer…

Hoe bepaal je welke ervaring het belangrijkste is? Leg simpelweg de functieomschrijving en benodigde vaardigheden naast jouw eigen ervaring en link de raakvlakken aan elkaar. Jouw ervaring die het meeste overeenkomt, zal als meest relevant worden gezien door de Recruiter, HR Manager of andere wervingsspecialist die jouw CV beoordeelt! Om de kans aanzienlijk te vergroten dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek, hier nog even kort samengevat:

  • Voeg een goede foto toe van jezelf.
  • Breng structuur aan in je cv door een goede, overzichtelijke opbouw.
  • Maak gebruik van een persoonlijke intro.
  • Schrijf gericht op de vacature waarop je solliciteert.
  • Benadruk je ervaring met de meeste overeenkomst.

Klinkt dit als een zware opgave? Vraag dan om hulp! Misschien heb je vrienden of familie in je netwerk die hier ervaring mee hebben. Zij kunnen dan met je meekijken.
Ben je op zoek naar een baan in de techniek? Onze specialisten helpen je niet alleen met het schrijven van een cv, ze denken ook graag met je mee welke baan het beste past bij jouw wensen, kennis, ambities en ervaring. Ook mooi: dat doen we gratis én vrijblijvend!

Scroll naar boven