Hoe maak ik een goed CV?

Hoe maak ik een goed CV?

Stem je arbeidsvoorwaarden

Voor veel mensen voelt het opmaken en schrijven van een cv als een lastige klus, met als resultaat dat je dit het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Want hoe schrijf je nu eigenlijk een goed cv? Als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt, kan dat best moeilijk zijn.

Deze blog geeft je 5 nuttige tips waar je meteen mee aan de slag kan gaan, zodat jouw cv niet alleen opvalt, maar ook aanzienlijk de kans vergroot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Lees snel onze 5 tips en laat een sterke eerste indruk achter bij misschien wel jouw toekomstige droomwerkgever!

We beginnen bovenaan jouw cv. Wist je dat het vroeger namelijk nog niet zo gebruikelijk was om een foto te plaatsen op een cv? Nu is dat anders. Beelden zeggen tegenwoordig meer dan woorden en het is de uitgelezen kans om jouw cv persoonlijker te maken. Natuurlijk zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste foto. Voor jouw gemak hebben we deze even op een rijtje gezet:

Wel doen:

 • Het is misschien vanzelfsprekend, maar gebruik een scherpe foto van goede kwaliteit.
 • Maak gebruik van een recente foto zodat je goed herkenbaar bent.
 • Kies voor een foto met een rustige achtergrond, dit zorgt voor minder afleiding en meer professionaliteit.
 • Zorg dat je kleding op de foto past bij de functie waar je op solliciteert: is dat casual of juist formeel?
 • Kies een foto waar je in de camera kijkt, zodat je ogen goed zichtbaar zijn.
 • Glimlach! Je wil namelijk niet afstandelijk overkomen, maar juist vriendelijk, open en toegankelijk.

Niet doen:

 • Geen selfies.
 • Geen vakantiefoto’s.
 • Geen foto waar je gezicht niet goed zichtbaar is.

Heb je nog geen geschikte foto? Laat deze dan voor je maken door een professional. Een meer budgetvriendelijke optie? Vraag of een kennis de perfecte foto van je kan maken. Zorg wel dat je daarbij rekening houdt met bovenstaande punten. Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar beaks.

Wist je dat een recruiter in zo’n 6 seconden tijd beoordeeld of jouw cv wel of juist niet relevant is? Niet heel lang wat ons betreft. Dus als er in een paar seconden tijd een oordeel wordt gevormd over de relevantie van jouw cv, is het verstandig om structuur aan te brengen. Een goede opmaak geeft namelijk overzicht, duidelijkheid en structuur aan je cv.

Voor het opmaken van je cv kun je gebruik maken van de volgende opbouw:

 1. Persoonlijke gegevens: je foto, naam, adres, geboortedatum, nationaliteit en contactgegevens.
 2. Persoonlijk profiel (zie tip 3).
 3. Werkervaring (zie tip 4).
 4. Opleidingen / cursussen.
 5. Vaardigheden / competenties.
 6. Talen.
 7. Hobby’s & interesses (indien relevant).
 8. Referenties.

Ben jezelf ervan bewust dat je in deze opbouw niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Er zijn online talloze templates en gratis websites te vinden om je hiermee op weg te helpen, bijvoorbeeld via cvster. Maak hier gebruik van!

Hoe beoordelen recruiters of je wel of juist niet de geschikte kandidaat bent? Juist, ze beginnen bovenaan op de eerste pagina met lezen. Zorg er dus voor dat hier de belangrijkste informatie staat om zo de kans op een uitnodiging voor een gesprek te vergroten. Dit kun je perfect doen in een korte, persoonlijk introductie van 4 tot 6 regels.

Wat je het beste in jouw persoonlijke intro kunt zetten?

 • Jouw functie: dan weet de lezer gelijk of deze aansluit bij de vacature.
 • Wat je kan: jouw voornaamste ervaring, welke goed aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.
 • Wat je hebt bereikt: het liefste in cijfers of feiten (zie voorbeeld).
 • Waar je naar op zoek bent: zo krijgt de lezer meteen een idee of de baan bij jouw behoeften past.
 • Jouw ambities en doelen: zo weet de lezer of de functie aansluit bij jouw toekomstperspectief. Daarnaast zeg dit ook iets over jouw persoonlijkheid.

Let op: je moet jouw intro kort en bondig houden! Het doel is namelijk om interesse te wekken, zodat de recruiter verder leest. Aanvullende informatie kun je het beste vermelden bij de omschrijving van je werkervaring.

Een voorbeeld van een korte persoonlijke introductie:

“Als ervaren Mechanisch Monteur heb ik in 5 jaar tijd ca. 1.200 machines gebouwd voor de voedingsmiddelenindustrie, de medische industrie maar ook voor de automotive branche. Hier heb ik ervaring opgedaan met verschillende technieken zoals o.a. hydrauliek, pneumatiek, aandrijflijnen en het uitgebreid testen van de machines. Deze ervaring wil ik graag in gaan zetten als Servicemonteur in de buitendienst, zodat ik klanten kan ontzorgen op het gebied van onderhoud. Zo kunnen klanten hun machineparken zo efficiënt mogelijk draaiende houden.”

Wanneer je op deze manier jouw kennis en ervaring toont, ben je ervan verzekerd dat de recruiter benieuwd wordt naar wat je (nog meer) precies gedaan hebt. Bingo!

Aanvullende informatie vind je via cvster.

Deze tip sluit perfect aan bij onze vorige tip: net zoals in je persoonlijke intro, is het goed om je gehele cv gericht te schrijven. Wat we hiermee bedoelen? Als het goed is, weet je naar wat voor baan je op zoek bent. Waarschijnlijk iets wat past bij jouw kennis, ervaring en/of opleiding. Het is verstandig om met jouw cv op de vacature in te spelen. Hoe? Dat doe je zo:

Stel jezelf de vraag: “Welke kennis en ervaring heb ik nodig om voor deze functie in aanmerking te komen?” Wanneer je een vacature hebt gevonden die jou op het lijf geschreven is, bekijk je simpelweg de gewenste competenties voor deze rol. Bij het beschrijven van je werkervaring kan je deze competenties gebruiken en delen waarom jij hierover beschikt. Zo schrijf je gericht op de vacature en laat je meteen zien waarom jij de juiste persoon voor deze baan bent!

Zie je bijvoorbeeld een gave vacature als Servicemonteur, waarin ze vragen naar een kandidaat met zowel mechanische- als elektrotechnische kennis? Geef dan in jouw cv concrete voorbeelden waaruit blijkt op welke manier jij met deze technieken te maken hebt gehad.

Wanneer je rekening hebt gehouden met hoe jouw ervaring aansluit bij de vacature, loop je vast tegen het volgende aan: “Wat moet ik in hemelsnaam met mijn baantjes die niet per se relevant zijn?” Ons advies: als deze ervaring geen meerwaarde levert voor jouw toekomstige werkgever, dan kun je deze informatie gerust weglaten.

Bijvoorbeeld: wanneer je solliciteert op een leidinggevende functie, dan is het bijvoorbeeld niet echt relevant dat je in je studententijd bessen hebt geplukt bij de plaatselijke boer…

Vraag jezelf bij het opmaken van je cv af welke werkervaring daadwerkelijk waarde toevoegt. Is het antwoord nee, dan kun je deze prima achterwege laten. Zorgt dit voor een gat in je cv en krijg je hier een vraag over? Je kan dan gewoon aangeven wat je in die periode hebt gedaan, maar dat je deze informatie bewust niet hebt vermeld, omdat je uitsluitend relevante informatie terug wilt laten komen.

Om de kans aanzienlijk te vergroten dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek, hier nog even kort samengevat:

 • Voeg een goede foto toe van jezelf.
 • Breng structuur aan in je cv door een goede, overzichtelijke opbouw.
 • Maak gebruik van een persoonlijke intro.
 • Schrijf gericht op de vacature waarop je solliciteert.
 • Laat minder relevante baantjes en hobby’s achterwege.

Klinkt dit als een zware opgave? Vraag dan om hulp! Misschien heb je vrienden of familie in je netwerk die hier ervaring mee hebben. Zij kunnen dan met je meekijken.

Ben je op zoek naar een baan in de techniek? Goed nieuws! Onze specialisten helpen je niet alleen met het schrijven van een cv, ze denken ook graag met je mee welke baan het beste past bij jouw wensen, kennis, ambities en ervaring. Ook mooi: dat doen we gratis én vrijblijvend.

WETEN WAT WESTMORE VOOR JOU KAN BETEKENEN?