Hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek?

Je hebt je intakegesprek achter de rug en je bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek voor een passende functie. Super! Nu is het wederom tijd om jezelf voor te bereiden, zodat je jezelf van je beste kant kunt laten zien en die baan binnen kunt halen. Westmore helpt je graag in je voorbereiding, daarom hebben we de volgende simpele maar handige tips op een rijtje gezet.

 

Zorg er voor dat je de vacature kent

Doe (figuurlijk) je huiswerk

Hou rekening met je kleedstijl

Kom in een goede bui binnen

Toch nerveus? Doe een oefengesprek

Kom op tijd!

Zorg ervoor dat je de vacature kent

Voordat je het gesprek in gaat is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe de functie in elkaar zit. Lees hem daarom nog eens goed door en print hem eventueel uit, zodat je hem mee kunt nemen.

Zo weet je welke vaardigheden gevraagd worden en kun je daar met jouw eigen kennis en ervaring op inspelen. Het laat niet alleen zien dat je weet waar je het over hebt, maar geeft je ook direct de mogelijkheid om vragen te stellen over details die misschien in de vacature ontbreken.

 

Doe (figuurlijk) je huiswerk

Huiswerk? Nee, we bedoelen natuurlijk niet zoals op school je sommetjes maken. Het is daarentegen wel goed om te weten wat het bedrijf precies doet en om te weten met wie je het gesprek hebt. Zo weet je waar je het over hebt als er vragen over bijvoorbeeld de producten gesteld worden en kun je ook laten zien dat je oprechte interesse hebt in de functie. Twee vliegen in een klap dus!

Waar moet je beginnen? Start eens bij de website van het bedrijf om meer info op te doen, je kunt daarnaast ook het LinkedIn profiel opzoeken van de persoon waar je het gesprek mee hebt. Huiswerk is nog nooit zo makkelijk geweest

 

Houd rekening met de kleedstijl

Waarschijnlijk ken je het principe “Dress for the occasion” wel. Simpel gezegd is het altijd goed om (bijvoorbeeld bij ons) na te vragen wat de kleedstijl is van het bedrijf waar je jouw gesprek hebt. Kom je in een driedelig pak waar je gesprekspartner met een T-shirt aan zit? Misschien wat overdreven. Loop je binnen op je teenslippers en is je gesprekspartner business-casual gekleed met een overhemd? Ook niet ideaal.

Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door het simpelweg even na te vragen. Je eerste indruk is en blijft belangrijk!

 

Kom in een goede bui binnen

Soms wordt dit nog wel eens vergeten, maar je kennismakingsgesprek begint vanaf het moment dat je bij het bedrijf binnenloopt. De mensen die je vóór jouw gesprek ingaat ontmoet kunnen namelijk wel eens je toekomstige collega’s worden. Daarom is het belangrijk dat je met een goed humeur binnenkomt. Neem bijvoorbeeld niet tot aan de seconde voor je gesprek je notities door, deze ken je wel. Grote kans als je geen aandacht aan je omgeving besteed hier opmerkingen over komen als je gesprek afgerond is. Opletten dus!

 

Toch nerveus? Doe een oefengesprek!

De laatste twee tips zijn eigenlijk reminders van de tips voor je intakegesprek, maar we herhalen ze toch nog even.
Dit gesprek is namelijk niet alleen om te kijken of je past bij de functie, je bent namelijk juist uitgenodigd vanwege de match tussen jouw ervaring en de kenmerken van de vacature.
Ze willen je tijdens dit gesprek ook als persoon leren kennen om te kijken of je past bij het team. Zenuwen hebben kan en mag natuurlijk altijd, maar als je van tevoren al een keer je verhaal met iemand geoefend hebt scheelt dit de helft. Bedank ons later maar.

 

Kom op tijd!

Tja, dan vallen we maar in herhaling. Eigenlijk is deze tip altijd gewoon belangrijk, vandaar dat we hem graag nog een keer benoemen. Dus vergeet niet de dag van tevoren:

  • Je route te checken
  • Je notitieblok en pen klaar te leggen
  • (Eventueel) de vacature en je CV uit te printen
  • minimaal een marge van een kwartier te nemen

Want het is en blijft een cliché maar oh-zo waar: precies op tijd is te laat!

Scroll naar boven