De Brainport regio staat niet stil

In een vorige blog vertelden we je over de Brainport regio in Eindhoven en de impact die het heeft op Nederland. Inmiddels is er veel nieuws rondom deze regio, welke we je graag vertellen in deze blog!

 

Het was een rumoerige tijd de afgelopen weken in het zuiden van het land. Vanwege de onzekerheid die ASML voelde over het vestigingsklimaat in Nederland, dreigde een van Nederlands grootste en belangrijkste bedrijven haar uitbreidingen in het buitenland te gaan doen. Was het blufpoker of was het bedrijf echt van plan om verdere investeringen in het buitenland te gaan doen? Geruchten gingen dat landen als Frankrijk wellicht een interessantere optie werden. Maar hoe komt het dat het bedrijf verwacht enorm te gaan groeien?

Vanwege politieke spanningen zijn de Verenigde Staten en China in een handelsconflict met elkaar. Een groot deel van deze spanningen gaat over het bedrijf TSMC gevestigd in Taiwan. Volgens China is dit eiland deel van het vasteland van China, de Verenigde Staten wil dit als onafhankelijk eiland houden. TSMC is de meest geavanceerde chipfabrikant ter wereld en kan simpel gezegd computerchips maken die andere fabrikanten niet kunnen. Dit kunnen ze door de machines van ASML. Hierdoor is ASML betrokken bij dit conflict en mag het (op aandringen van de Amerikaanse overheid) geen geavanceerdere machines meer leveren aan China. Wat is volgens de Verenigde staten de oplossing? Nieuwe vooruitstrevende chipfabrieken bouwen in het land zelf. En laten hier nu net extra machines voor nodig zijn die ASML kan leveren. ASML speelt naast een economische rol dus ook een grote politieke rol in de wereld de komende jaren. Des te belangrijker voor Nederland dus om het bedrijf binnelands te houden. En laat hier nu net een oplossing voor bedacht zijn.

Beethoven; bekend van zijn symfonieën en sinds kort ook om zijn interesse in de Nederlandse technologiesector. De Nederlandse overheid heeft namelijk een plan opgesteld van ruim 2,5 miljard euro (waarvan 1,7 miljard door de overheid zelf betaald wordt en 800 miljoen door de Gemeente Eindhoven) om ervoor te zorgen dat het voor ASML aantrekkelijk blijft om in de regio Eindhoven te blijven. Dit plan heeft de naam Project Beethoven. Dit plan bestaat uit investeringen in onder andere woningen, infrastructuur (waaronder openbaar vervoer) en onderwijs. Dit alles moet het aantrekkelijk maken voor ASML om in de Brainport regio gevestigd te blijven, maar is dit genoeg? Het antwoord bleek ja!

Op 22 april 2024 werd bekendgemaakt dat ASML en de Gemeente Eindhoven de intentie hebben om verder te gaan in de huidige samenwerking. Dit houdt in dat ASML verder gaat groeien in de regio en naast de huidige vestiging in Veldhoven (nabij Eindhoven) ook in Eindhoven een vestiging gaat openen, hiervoor wordt gekeken naar de Brainport Industrie Campus (BIC). Dit zou zorgen voor ruim 20.000 extra banen. Om dit plan te realiseren gaat de Gemeente Eindhoven ook extra grond aankopen om het bedrijf te huisvesten. Echter is deze samenwerking nog niet 100% zeker; er zijn nog steeds onzekerheden over de mogelijkheden qua huisvesting. Ook zijn er zorgen over het stroomnet van de gemeente en of deze uitgebreid kan worden, wat eerder ook al een probleem leek bij de verhuizing van VHE. Desondanks is dit een mooie eerste stap voor zowel de regio als Nederland in het geheel.

Ben jij op zoek naar een technische baan in de Brainport regio? Bekijk dan onze beschikbare vacatures.

Scroll naar boven