De staat van de technische markt – Q1 2024

De tijd vliegt, het eerste kwartaal van het jaar 2024 zit er inmiddels alweer op. Wat heeft dit kwartaal gebracht voor de technische sector en wat ia de status van de markt? Je lees het in deze blog. 

Zoals je in onze eerdere blog al kon lezen was het een veelbewogen eerste kwartaal voor de technische sector in Eindhoven, met veel onzekerheden vanuit de politiek. Maar hoe ging het verder in de markt? Laten we eens gaan kijken naar de drie vakgebieden waarin Westmore opereert: montage & assemblage, las & plaatwerk en verspaning gebaseerd op cijfers uit Jobdigger.

Montage & Assemblage

Links: aantal vacatures per provincie, rechtsboven verdeling parttime, fulltime, rechtsonder werkervaring

Monteurs zijn nog steeds erg schaars! Met name in het zuiden van het land is het aantal vacatures per provincie erg hoog. Wat wel opvalt is dat er erg veel junior functies openstaan, terwijl de leeftijdsverdeling van de markt meer naar oudere werknemers neigt (15-24 jarigen 16%, 25-34 jarigen 20%, 35-49 jarigen 34% en 50+ 31%). 

Links: pullfactoren, rechts: arbeidsmarktactiviteit

Zoals in de grafiek te zien is het merendeel van de werkzoekenden ook niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Dit maakt de latente doelgroep alleen nog maar interessanter. Een prettige werksfeer, goed salaris en uitdagend werk blijken de grootste pullfactoren.

Las & Plaatwerk

Links: aantal vacatures per provincie, rechtsboven verdeling parttime, fulltime, rechtsonder werkervaring

De las & plaatwerk branche is iets minder krap, maar desondanks nog steeds een erg verzadigde markt. Kijkend naar de verdeling in werkervaring zien we vergelijkbare cijfers met de montage & assemblage markt, alhoewel het parttime percentage hier wel iets lager is. De verdeling tussen de leeftijdsgroepen is hier als volgt: 15-24 jarigen 8%, 25-34 jarigen 21%, 35-49 jarigen 33% en 50+ 38%.

Links: pullfactoren, rechts: arbeidsmarktactiviteit

Ten opzichte van de montage & assemblage markt staat een vast contract in de top 3 belangeijkste pullfactoren. Ook hier is het merendeel van de werknemers niet actief op zoek naar een nieuwe baan.

Verspaning

Links: aantal vacatures per provincie, rechtsboven verdeling parttime, fulltime, rechtsonder werkervaring

Als laatste het vakgebied verspaning. Hier zien we een grote concentratie van vacatures in Noord-Brabant; ten opzichte van de andere drie vakgebieden zit verspaning erg in deze provincie gevestigd. Ook zit er in dit vakgebied een grotere groep van medior weknemers qua werkervaring ten opzichte van de andere vakgebieden. Bij verspaning is de verdeling tussen de leeftijdsgroepen als volgt: 15-24 jarigen 7%, 25-34 jarigen 23%, 35-49 jarigen 31% en 50+ 39%.

Links: pullfactoren, rechts: arbeidsmarktactiviteit

Alhoewel de pullfactoren in deze sector vergelijkbaar zijn met de andere twee branches, valt bij verspaning wel op dat het aantal latent werkzoekenden hier groter is dan in de overige branches. Dit betekent dat meer dan de helft van de werknemers in verspaning wellicht open staan voor een nieuwe functie, mits deze interessant voor hen is.

Conclusie

Schaarste is nog steeds de leidraad op de arbeidsmarkt, maar er zijn echter wel mogelijkheden om anders te kijken naar personeelstekort. In elke branche zijn de latent werkzoekenden groot en dit geeft mogelijkheden tot creatieve vormen van werving. Ook is de instroom van jongere werknemers laag. Ben je benieuwd naar wat het tweede kwartaal van 2024 de markt brengt? Houdt dan deze website in de gaten voor updates!

Scroll naar boven